TÈCNICA ALEXANDER

L'ORIGEN DE LA TÈCNICA ALEXANDER

FM Alexander © 2012 The Society of Teachers of the Alexander Technique, London

Frederic Matthias Alexander (1869-1955) era un actor australià que, en el decurs de la seva carrera, es va trobar amb una sèrie de problemes d’ordre respiratori i afonies. Metges i professors li recomanaven períodes de silenci per tal de recuperar la veu, però això només li proporcionava una restauració momentània, tan bon punt reprenia les seves declamacions tornava a patir el mateix problema. Fruit d’aquesta observació repetida, va arribar a la conclusió que el seu problema provenia d’alguna cosa que ell mateix feia en parlar i es va proposar investigar-ho.

En observar-se, mentre parlava i recitava, va veure que el problema era degut a un excés de tensió que afectava a tot el seu cos i que produïa que el cap quedés tibat enrere, que s’escurcés l’esquena i es fixessin els genolls. Tot el seu cos estava implicat d’una forma defectuosa en el simple fet de parlar i això afectava negativament al seu funcionament i es manifestava en continues afonies. F.M Alexander es va adonar que el problema era molt més ampli del que s’esperava, ja que hi estava implicat, no tan sols el seu aparell fonador, sinó tot ell: cos i ment.

Va comprovar que:

> Cos i ment funcionen com una unitat

> L’ús que fem del nostre organisme en determina el seu funcionament

> Tenim la capacitat de triar de quina manera volem utilitzar el propi organisme

Amb treball i dedicació va arribar a desenvolupar l’habilitat de controlar conscientment l’ús que feia de si mateix, va aconseguir canviar aquells hàbits que interferien en el seu funcionament general, va resoldre el seu problema i, a més, va millorar el seu estat general de salut. Més endavant va trobar la manera d’ensenyar a altres a fer el mateix i a transmetre els seus coneixements.

Pocs som, fins a dia d’avui, els que hem donat atenció a la qüestió de fins a quin punt som individualment responsables dels mals que afligeixen el nostre cos.

- F.M. Alexander -